В света на животните

С други думи "Клюкарник"

Модератор: Black Wolf

Re: В света на животните

Мнениеот cuddly » Сря Юли 21, 2010 8:25 am

Току що прочетох в новините в дира за съветите на специалистите от "Балкани" как да се държи човек, ако го срещне/нападне/ мечка:

"На хората бяха раздадени листовки с указания какво да правят при среща с мечки. Един от съветите е: “Ако ви събори, легнете по корем или на кълбо, покрийте врата си с ръце и не мърдайте, докато животното не се оттегли! Липсата на реакция и движение кара мечката да смята, че заплахата е отминала. В случай че ви подгони, опитайте се да се покачите на някое дърво и изчакайте да загуби интерес и да си отиде.”

...
~ Hozó nahastlín ~
Аватар
cuddly
голям ентусиаст

Мнениеот Black Wolf » Сря Юли 21, 2010 2:54 pm

От това, което казват специалистите, излиза че поне 90% от атаките са за сплашване. Ако човек не мърда, мечката се връща назад.
Аватар
Black Wolf
директор на пау-вауто

Мнениеот 88 » Сря Юли 21, 2010 6:17 pm

Според мен ако се стигне до атака,значи човека някъде е сбъркал,в повечето случаи!Пък една атака дори и само за сплашване може да е фатална.Сега чувам,че щели да раздават спрейове на селяните,ами това е несериозно!Време е държавата да се намеси по-решително.Мечките у нас едва ли са над 1000,да сложат на всяка по една радиояка,да назначат специалисти които да ги следят и да правят съответните изводи за поведението им.По този начин ще се ограничи бракониерството,и ще се установи кои са опасните животни.Всяка мечка ще може да бъде идентифицирана лесно,а не като сега да се гадае,и да се организират аматьорски хайки,имащи за цел да успокоят населението в съответния район,а не да решат проблема!
88
кандидат член

Мнениеот Black Wolf » Пет Юли 23, 2010 11:14 am

Според пеалните проучвания (не тези на БРЛС и Ком. хо горите), чемките са ок. 600-700.

Според мен проблема е по-комплексен. Хората не знаят как да се държат в гората. Местинте селяни я разглеждат само като безплатен ресурс, от който може безогледно да се граби. Мисля си, че гората търси начини да се "отплати" за такова хищническо отношение. :P
Аватар
Black Wolf
директор на пау-вауто

Мнениеот 88 » Пет Юли 23, 2010 6:20 pm

Ако са 6-700, дори още по-лесно ще могат да им се поставят радиояки,или яки с GPS,мисля,че това е най-адекватното решение,за изучаване и съхраняване на мечата популация.
Вярно,че селяните гледат на природата като безплатен ресурс,а гражданите като място където да се напият и да си оставят боклуците.Вината в случая е изцяло на държавата,която не може или не иска да реши проблема,пълна импотентност.Незнам дали гората ще може да се "отплати" за това което и се причинява,но положението вече е критично и скоро гора може и да няма!
88
кандидат член

Мнениеот Black Wolf » Нед Юли 25, 2010 4:02 pm

...а гражданите като място където да се напият и да си оставят боклуците.

Съвсем точна забележка. За съжаление и по местата на нашия лагер, които преди няколко години бяха почти непосещавани и лишени от боклуци, откриваме все по-често следи от "пикници", изразаващи се във внушителни количества празни бутилки и всевъзможни хартии, найлонови пликове и друг боклук.
Аватар
Black Wolf
директор на пау-вауто

Мнениеот dakota » Пон Авг 23, 2010 6:25 pm

Един сладур: :D
http://www.vbox7.com/play:34f07200
Аватар
dakota
упорстващ кандидат член

Мнениеот Ели » Вто Авг 24, 2010 9:19 am

Снощи отивах на работа и от една къща излезна подрастващ ром,носещ коте.Няма да изпадам в подробности какво направи с него 5 секунди по-късно,но не мисля,че животинчето ще оцелее.Не можах да го взема,защото излезна целият катун да брани "имуществото" на отрока си.Поразпитах децата от квартала и се оказа,че това често се случва.
Някой има ли представа как реално да се противодейства,защото всичко се свежда до обсъждане...Влудяват ме тези моменти на безпомощност!
Извадих своите корени заедно със земята и ги посадих в себе си,за да са винаги с мен.
Аватар
Ели
отворко

Мнениеот ikche wichasha » Вто Авг 24, 2010 10:48 am

Ели написа:Снощи отивах на работа и от една къща излезна подрастващ ром,носещ коте.Няма да изпадам в подробности какво направи с него 5 секунди по-късно,но не мисля,че животинчето ще оцелее.Не можах да го взема,защото излезна целият катун да брани "имуществото" на отрока си.Поразпитах децата от квартала и се оказа,че това често се случва.
Някой има ли представа как реално да се противодейства,защото всичко се свежда до обсъждане...Влудяват ме тези моменти на безпомощност!

Spored men prvi6 kakvoto moze6 na momenta a inache ob6to poglednato daze i v strani s po striktni zakoni ne6tata sa slojni.Gledah po diskavari predi vreme kak v suda v USA opravdaha edin serien ubiec na kotki ptici ikakvili ne zivotinki vupreki svidetelstvoto na negovi sasedi i na grupata za za6tita na doma6ni zivotni.Ta kakvo li ostava za na6ta deistvitelnos v BG!
Аватар
ikche wichasha
все по-любопитен

Мнениеот Black Wolf » Вто Авг 24, 2010 11:10 am

Ели написа:Някой има ли представа как реално да се противодейства,защото всичко се свежда до обсъждане...Влудяват ме тези моменти на безпомощност!

За съжаление в тази ситуация, особено пък с целия катун насреща няма реален начин за противодействие. Единственият реален начин да се портиводейства е това, но живеем в "цивилизована" държава и закона го забранява... :mrgreen:

Но в наистина цивилизованете държава подобни прояви на жестокост (както и всички останали цигански престъпления) нямаше да бъдат търпяни...
Аватар
Black Wolf
директор на пау-вауто

Мнениеот Ели » Сря Авг 25, 2010 9:45 am

Даже новината за някой съден (дори не осъден) за такова деяние би била радваща.Защото сега правим и струваме,но насилието над животни все още не е чак толкова престъпно и ненормално нещо.Когато колегите ми разбраха какво е станало,съчувствието беше по-скоро към мен ,отколкото към котето.
Много време търсих какви са възможностите за реагиране в такива случаи и отново опряхме до бойната брадва.
Всъщност мисля,че намерих някакъв начин,който не е законен,но не е и незаконен.Едва ли ще разреши проблема,само може евентуално да предотврати изстъпленията на тези гадове.
Извадих своите корени заедно със земята и ги посадих в себе си,за да са винаги с мен.
Аватар
Ели
отворко

Предишна

Назад към Раздумка