Отново съм съгласна с теб - ще е наложително този добронамерен социален експеримент да бъде извършен в умишлено отделена среда, за да може евентуално да успее.
Строгият морал в миналото, за който говориш и който липсва днес, е тясно свързан с религията - колкото повече нейното значение и сила отслабват, толкова повече падат и моралните задръжки на хората. Разкрепостяването на съвременното човешко съзнание от тежестите и ограниченията на религията води до загуба на смисъл и ценности. Въпреки че са спорни различните морални гледни точки на различните религии - дали едно камикадзе, което заедно със себе си убива и стотици невинни хора и вярва, че извършва нещо добро за своята религия, с което действие ще отиде в "Рая", наистина извършва нещо морално? Или гюлотините и свещенните войни на религиите - в миналото, в настоящето и в бъдещето? Абсолютен морал няма, както няма и абсолютна истина, и абсолютна свобода.
За да продължим обаче дискусията върху така зададения казус

(обществото и живота в нашата България), ще трябва да се прехвърлим в другия раздел, където да обсъдим болни теми, непопулярни сред редица съфорумци - защото няма "скучни" или "маловажни" теми, а всичко е свързано, въздействащо си, влияещо си, взаимоопределящо се - тоест едно цяло.
Става въпрос за реалистични промени в политическата система и държавното управление, целящи да постигнат закони и институции, работещи ЗА хората. Така че политиците и властимащите да крадат по-малко, щото да може да се промени и социалното статукво в обществото - да се вдигне стандартът на живот на хората и на тях да не им се налага повече да работят на две места, за да "свързват двата края", а да им остава време и да родителстват.
Да родителстват - това исконно морално задължение! Защото децата са свещени, защото те са бъдещето - нашето, на Земята... Ограничаването на интернет влиянието и компютърната мания е само един пример за добро родителство. Иска ми се да вярвам, че като родител ще мога да предпазя децата си от евентуално лошо външно влияние - но това Животът тепърва ще ми покаже. Според мен, всеки човек се проявява в родителството като такъв, какъвто е по сърце - добрите хора са и добри родители. Както пише Ръсел Мийнс:
good things happen to good People; remember, time is on our side.