от White Horse » Съб Мар 14, 2009 9:30 am
Ами, зависи кой какви книжки чете... Не че имам нещо против битките и живота сред природата, напротив, но обикновено търся - и намирам - някои по-други неща в книгите. Да вземем например "Говори Черният Елен" - понякога обичам да си препрочитам описанието на битката при Роузбъд или тази при Литъл Бигхорн, но много, много, много по-често чета там разсъжденията на Черния Елен за случилите се в живота му неща, защото те наистина разкриват "самата същност на живота, която е свещена."
Смея да твърдя, че книгите (макар и не само те, разбира се) ми дават онзи опит, който допълва житейския ми такъв. Поне според мен това е особено необходимо, когато ги няма поколенията от традиционни дядовци и баби. Ако човек всеки път преоткрива онова, което вече се знае от предишните поколения, едва ли ще стигне много далече в рамките на живота си! Пък и понякога ми се струва, че редица изкривявания по отношение на индианските традиции идват тъкмо от саморасли "опитности". Със сигурност е МНОГО важно човек да може сам да прави това и онова, да ходи в планината, да познава дърветата и животните, да стреля с лък, да язди, да усеща вятъра, да пали огън, да спи в гората, да умее да се ориентира и справя с различни ситуации на живота сред природата. Напълно вярно е, че всичко това му дава и други, вътрешни знания, променя го и го моделира по специален начин. Ала има и други знания, които - в днешната епоха - би следвало да почерпят от други източници... тъкмо защото ги няма бабите и дядовците. Ако сред нас има дотолкова "светнати" люде, че да могат само от разговори с дърветата и птиците да научат онова, което поколения лакота, ирокези, апачи и т.н. са предавали като традиционни за народа си познания - шапка им свалям! Само дето дълбоко се съмнявам, че ги има. Опитност и знания са свързани в неделима връзка - и както знанията без опитност са "книжни знания", така и опитносттта без знания може да бъде "дървена опитност". Ако някой е (да речем) чудесен майстор на мокасини и опитен ездач, но не усеща Земята и няма сърце за хората (не ми казвайте, че такива комбинации са невъзможни, щото СА), то той едва ли е научил много от коня и мокасините и е не по-малко смешен от онзи, който е прочел 100 книги за индианци, но не може да запали огън или се ужасява от мисълта да прекара една нощ в гората.
Определено има и моменти, в които изпитвам нужда да си понахраня душата посред заетия, сивичък градски живот с някоя прочетена ситуация за ония времена, ония земи, оня начин и т.н., но - говоря от свое име, разбира се - това НЕ ми е единственият начин да изживявам вълнуващите неща в живота си. По-скоро така се научавам още по-добре да ценя реалността на залеза над планината, ястреба в синьото небе, вятъра във върховете на дърветата, препускащия кон, красивите скали, ромолящия ручей, разговорите с приятели край огъня в планината, поднасянето на Лулата на някой хълм... Това е.