от DedoTaho » Пет Окт 16, 2009 11:01 am
Време е индианците да разкрият на света това, което знаят за Природата и Великата Тайна. Аз ще ви кажа какво знам и кой съм. Ще направите добре, ако ме чуете. Имате толкова много да учите! Великата Тайна е създала всичко по много лесен начин. Животът ни е съвсем прост. Ние правим това, което искаме. Единственият закон, който трябва да зачитаме е природният закон, законът на Великата Тайна. Ние не познаваме друг. Нямаме нужда от вашата Църква. Черните Хълмове са нашата Църква. Нямаме ни най-малко нужда от Библията ви. Нашата Библия са вятърът, дъждът, звездите. Светът е една отворена Библия и ние, индианците, я изучаваме от милиони, милиони години. Ние разбрахме, че Великата Тайна направлява цялата Вселена и всичко, което е сътворила е живо. Камъните също са живи. Когато ги използваме за инипи, ние им говорим и те ни отговарят.
Матю Х. Кинг (Noble Red Man), Оглала Лакота, 80-те години
Понякога човек вярва, че е създаден за да властва и командва. Но той се лъже. Той е само част от всичко останало. Неговата роля не е да експлоатира, а да наблюдава и да ръководи. Човек няма нито власт, нито привилегии, само отговорности.
Орен Лайънс, Онондага, Пазител на Вярата на Клана на Костенурката, 80-те години
Вие искате да знаете какво представлява един истински свещен човек? Това е този, който никога не казва: “Аз съм свещен човек”. Той не ви предлага услугите се. Вие сами трябва да го потърсите и помолите за помощ. И вие винаги ще го откриете на едно и също място, сред близките му. Той не се настанява в град, за да отвори там кабинет. Когато един свещен човек се отдалечи от своето място, той губи по-голямата част от силата си. Всички свещени растения, които използва, растат там, където той винаги е живял. Той не познава тези от другите райони. Творецът така е нагодил уменията му, че той да може да черпи сили от своята непосредствена среда, а не от другаде. Хората, за които той трябва да се грижи, са тези, които живеят на същото място като него. Творецът го е поставил там и той им дава помощта си. Ето какво представлява един истински свещен човек.
Луис Фармър, Онондага, 1986 г.
Оставете ни да живеем в мир и хармония, за да можем да поддържаме равновесието на Земята и на целия живот. Това може да се постигне единствено чрез молитви и размисъл.
Томас Баниякия, Хопи, 80-те год.
We do not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children.