Страница 1 от 1

Завръщане към свещеното

МнениеПубликувано на: Чет Дек 22, 2011 9:09 pm
от Black Wolf
Днес се взех книгата "Завръщане към свещеното" от некой си Джонатан Х. Елърби.
http://www.book.store.bg/p64019/zavrysh ... lyrbi.html
Книгата си е типичен Ню-ейдж, а и авторът си е нюейджар, но е от... да го кажем "приличния Ню-ейдж". :mrgreen: :браво: :mrgreen:
Има естествено и сайт човека... :mrgreen:
http://www.jonathanellerby.com/

Интересното за нас е, че една немалка част от книгата е посветена на индианските практики. Човекът доста години е учил при някой си чичо от Южна Дакота (въпреки, че самия автор е канадец). Две от главите са посветени почти изцяло на описанието на този учител, неговият гуру (впрочем автора обяснява доста подробно защо го нарича така, въпреки, че в лакотската култура няма такова понятие), а в друга глава описва преживяванията се по време на вижън куестите.
Поне по описанията нещата около индианските традиции изглеждат съвсем нормално - съвсем традиционно са правени и вижън куестите, и инипитата, и другите работи. Харесва ми например как след разговор с некой си дедо оджибуей е започнал всеки ден да благодари сутрин и да дарява тютюн и пр. и пр. Въобще нещата изглеждат съвсем нормално - поне в тази части, които съм чел (не съм прочел още баш цялата книга).
Разбира се има разни работи за пътуванията му по Индия, Япония и пр., ама по-добре да не ги коментирам. Че тук има хора, дето искат да къпят слонове и може да се зесегнат... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Виж, описанията му за срещи в Африка с хора на силата са по-интересни. :wink:

Като цяла ми хареса това, че книгата е написана с доста ясен език, без разни високопарни псевдодуховни щуротии. Човекът си казва, че нещата са прости и ясни и просто трябва да се правят редовно и с чисто сърце.

Преводът традиционно има трески за дялане. Някои неща като "кабината за изпотяване" :mrgreen: :браво: :mrgreen: са доста дразнещи, но това е положението.