Страница 1 от 1

???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Чет Апр 28, 2011 11:25 pm
от div_ivak
Здравейте !!!
Имам резервация за 20-ти юни 2011. София-Амстердам-Минеаполис-Билингс, Монтана. От там някак ше се придвижа до резервата на Кроу. Ако всичко е точно ще пребивавам там поне 3 месеца. Целта на пътуването е фото-журналистическо проучване на племенната култура, нейните традиционни и модерни проявления. Проучването ще се случи блаогдарение на грант от фондация Фулбрайт. Надявам се да имам видможност да се срещна и общувам с много представители на племето, от децата до старите хора, от рапърите до традиционалистите и всичките им междинни форми. Освен че ще ги фотографирам имам намерение да събирам и интервюта, които ще залегнат в основата на бъдеща публикация.
Отварям тази тема с молба да споделите въпросите които бихте искали да зададете на съвременните Кроу, Шайени, Чернокраки или които и да било племена или коренни народи.
Събраните въпроси ще разгледам внимателно и ще използвам за съставянето на списък с въпроси който ще използвам за интервютата си.
Надникнете в себе си, спомнете си или си представете какво искате да попитате индианците.
А ако имам късмет може да донеса отговори :)
Благодаря за съдействието!

www.divakphoto.com

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Пет Апр 29, 2011 5:57 am
от bay
Подочухме ние за това ти приключение !
Желая ти успех и много поздрави на братята !

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Пет Апр 29, 2011 6:28 pm
от div_ivak
Благодаря ти, Бай! Въпр. 1: Защо не си спомняме бъдещето?
:) Очаквам още въпроси - странни и нестандартни, обикновенни или дори изтъркани :)

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Пет Апр 29, 2011 9:26 pm
от DedoTaho
Изтъркани? Ами питай ги знаят ли кой е Инчу Чуна?? :D :D

Не, сериозно, трябва да помисля...а на теб приятно и ползотворно изкарване там! Ако не друго, поне снимките ще гледаме ;)

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Нед Май 15, 2011 12:08 pm
от Vankata
Ами Ивак, интересно и важно за мен би било да разбера конкретни магични начини (техники дори) за привличане и случване в живота на нещата, които искаш да се случат. За пример - нещо като "техниката" на Белите облаци, за която говори Подиграващият Враните.
Също така медицини ( билки, песни и т.н ) за разграждане и необразуване на камъни в бъбреците.
Другото, което ме интересува е начини за пътуване на Духа. За пример - "техниката" на влизане в тунел, за която говори Майкъл Харнър.
Още нещо - може ли да се предаде начин за безкръвни операции с перо от кълвач ( за пример начин подобен на този, който Бичата Шатра от гро вантрите ( ацина) е използвал за вадене на тумори ) - ако все още някой помни и най-вече ПРИЛАГА тази медицина.

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Нед Май 15, 2011 2:58 pm
от десика
"Знаете ли, че дърветата говорят? Е, те го правят. Дърветата разговарят помежду си и говорят на вас, стига да ги слушате. Проблемът е, че белите хора не слушат. Те никога не се научиха да слушат какво им казват индианците, така че и не очаквам, че ще се вслушат и в останалите гласове на Природата. Нека все пак ви кажа, че съм научил много от дърветата - понякога те ми разказват за времето, понякога за животните, понякога за Великия Дух."
Ходещият На Два Крака Бизон

Думите са казани преди много години ,но не зная дали това съществува за индианците и досега, затова и въпросът, който ще те помоля да им предадеш, е:
Чуват ли още гласовете на Природата, разбират ли ги, говорят ли им и сега дърветата ?

Благодаря предварително! :)

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Нед Май 15, 2011 11:15 pm
от kuman
успех и приятно прекарване Каквотоида питаш каквото ида отговорят все ще е интересно Поздрави за тях и снимки за нас

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Вто Май 17, 2011 11:14 pm
от kuman
Цял ден се опитвах да осмисля какво бих ги попитал ако имам тази възможност Въпросите ми идваха в главата един след друг и изчезваха Мисълта която не ме напусна е какво аз бих им разказал Бих им разказал за 5 вековното робство и как благодарение на съхранената идентичност и традиции днес имаме държава

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Сря Май 18, 2011 2:11 pm
от Vankata
Ами да, идеята ти е интересна, въпреки, че въпроса на Ивака не е точно това - все пак на него му трябва неща, които да пита и въпросите и отговорите после (доколкото знам) ще залегнат в отчета му за пътуването.
Лично на мен би ми било интересно да разкажеш нещо за българските традиции ( ако имаш някакви конкретни предвид, разбира се ), които са се запазили и до днес. За съжаление повечето неща, които в наши дни минават за традиции са останали само като външни проявления, а смисълът им не се знае или ако се знае ( наример кукерството ) никой не ги изпълнява заради изначалното им предназначение, а се правят по скоро като повод за веселба и събиране ( нищо лошо във веселбата и събиранията сами по себе се! ).

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Пет Май 20, 2011 4:52 pm
от Little Crow
Ивашки, разбира се едно от първите (поне според мен) неща е да донесеш някоя церемониална песен, като разбереш много добре как точно се пее (да запишеш думите), какъв е превода и, и най-основното - при какви поводи може да се ползва. Имаме доста на лакотски, но на кроу - зян - май нито една.

Друго е да си запишеш думи и значението им на този език (Кроу) - като започнеш от Стихиите и Силите и минеш през животните и растенията. Как им казват тия хора!

И трето - опитай да разбереш стига да има възможност за такива разговори, как е подреден според тях невидимия свят - концепциите им за категориите духове. Какви са тия във небето, по земята, водните и подземните същества.

Но то май станаха много и то дълбоки и сложни въпроси. Но понеже питаш... какво да правя?! :mrgreen:

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Пет Май 20, 2011 7:07 pm
от dakota
Ивак,можеш да им предадеш,че се молим за тях,че не са забравени и че сърцата и мислите ни са с тях.Нека бъдат силни!

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Съб Май 21, 2011 12:53 pm
от div_ivak
Здравейте!
Радвам се че темата търпи развитие и ви благодаря за написаното!
Една част от идеята на това пътуване е остановяването на междукултурен диалог. Аз отивам там като представител на нашата култура и със сигурност бих разкажа и покажа нещо за Българските традиции, а те са богати, значими и даже бих казал дълбоки. Тук въпроса е какво всъщност зная за тях, а за съжаление отговора е - много малко. Ще се опитам да се подготвя колкото мога за това. Ще взема наша музика, филми и албуми за да мога да дам по ясна представа и усещане за това откъде идвам.
Акцента на пътуването е фотожурналистическо изследване, а успеха на такова изследване ще зависи от общуването с хората, така че това е на първо място.
Списъка с въпроси който ще направя ще ми помогне в събирането на информация за мирогледа и съзнанието, проблемите и традициите на племето която ще допълва фотографиите в публикациите които ще произлязат от това.
От първото си посещение в резервата не останах с впечетление че Кроу нямат нужда от състрадание и съчувствие за нещо :) напротив те са адаптивни и са приели новата култура, даже до голяма степен ми се видяха щасливи с нея. Това може да не е точно така с други племена.
Наистина ще се радвам ако стигна до хора достатъчно отворени за да говорят и споделят с мен неща като тези за които пишат Ванката и Литъл Кроу...незнам дали имам достатъчно време за това, ще видим.
Благодаря още веднъж и се надявам темата да продължи и още по нататък и на дълбоко:)

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Пон Май 23, 2011 9:45 pm
от kuman
ето няколко въпроса какво е съвременото отношение спрямо лова Как приемат запазването на трофей като обиждащо и накарняващо духа на ловния обект действие или като своеобразен исказ на почит Имат ли запазени магически техники за откриването на дивеч и коне

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Пет Май 27, 2011 9:14 pm
от div_ivak
Благодаря Kuman, записвам си:) Лова и отношението със сигурност е интересна тема за която ще разпитвам. Особено за бизоните. Кроу имат стадо от около 300 животни високо в планините Бигхорн за което се грижат и ловуват.

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Нед Май 29, 2011 11:30 pm
от kuman
Ставам много нахален Но в нет пространството съм виждал седло с интересна форма наречено crow saddle Би ми било интересно да знам те ли са измислили конструкцията Имат ли все още майстори които да го правят И ако има от какви материали Ако видиш такова и имаш вазможност снимай го подробно от всички страни Изработването на седла ми е хоби и ще ми бъде много интересно

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Пон Май 30, 2011 5:33 pm
от Black Wolf
Надписът "crow saddle" вероятно означава, че това седло е било изработено от кроу. Иначе те са използвали седла (говорим за индианските) от обичайните за региона типове.
http://www.sil.si.edu/smithsoniancontri ... T-0039.pdf
Гледай от стр. 72 нататък и след стр. 120.

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Чет Юни 02, 2011 10:51 pm
от kuman
:ура: :ура: :ура: :ура: :ура: :ура: :ура: Черен вълк много много много много ти благодаря

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Нед Юли 10, 2011 5:10 am
от div_ivak
Привет!
първо искам да благодаря на всички които се включиха в темата за питанките! Въпроси бяха поставени тук, на лични събщения и на имейл. Трябва да уточня че едва ли ще мога да поставя всички тях буквално и да донеса конкретен отговор на всеки по-отделно... Нядявах се времето което ще прекарам тук да бъде достатъчно за да уловя духa и атмосферата в резервата, а вече ми се струва че лети толкова бързо. Опитвам се да си водя нещо като дневник но едвам смогвам бегло да опиша всичко което се случва тук... незнам докога ще успея да продължа тази практика.
За сега не искам написаното от мен да се чете от широка публика затова ще го изпратя на White Horse, всеки който се интересува ще може да го получи от него за собствено четене. Не гарантирам че е интересно, има много правописни и стилови грешки защото нямам време да го редактирам и успявам само да нахвърлям нещата...
Иначе тук се очертава се много натоварена седмица с инипи, сънденс и медисин уилс :) Стискайте палци всичко да мине добре:)
Поздрави от страната на Кроу и хубаво лято!
Див

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Нед Юли 10, 2011 10:54 am
от Vankata
Тъкмо се чудех как си и как вървят там нещата! Радвам се да науча, че всичко е ОК! :)
Ще помоля Любо да ми изпрати "Дневниците на един Див Ивак от Дивия Запад" :D
Нека Праотците те закрилят!

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Сря Юли 13, 2011 10:22 am
от cuddly
Ивак, страхотно!
:ура: :ура: :ура:

Re: ???????????????????????????????????????????????

МнениеПубликувано на: Съб Юли 07, 2012 12:07 am
от div_ivak
Здравейте приятели,
включвам се със закъснение за което се извинявам, близо една година след като заминах за резервата на Кроу, излезе материал за племето в списание National Geographic България, който направихме с Whitehorse. Броя от няколко дни е по реповете и много се надявам да даде поне малко отговори, или поне усещане на хората които бяха заинтересовани и се включиха в тази тема. Тук има малко кадри и началото на историята, а останалото е в списанието : http://www.nationalgeographic.bg/?cid=13&art_id=333
Иначе с две думи, мога да кажа че пътуването, местата и хората които срещнах бяха велики :)

МнениеПубликувано на: Сря Юли 11, 2012 5:54 pm
от Selene
Статията беше страхотна. :) Единствено ми се видя кратка, ама... това беше, защото е интересна. :lol: Явно е било невероятно преживяване. :)