Публикувам тази тема по молба на Драго,той има някакъв проблем с акаунта си и ме помоли да я постна от моя.
Здравейте приятели,
Следя от известно време какво се продава като туристическа екипировка в интернет и вчера попаднах на нещо, което е доста привлекателно, затова го споделям с вас.
Това са спални чували, много топли и на великолепна цена. Аз самият смятам да си взема един, защото просто наистина НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ЧАК ТАКОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДО СЕГА ИЗ ИНТЕРНЕТ!
За да не се бавя повече, нека кажа за какво иде реч.
Това са английски военни чували за голям студ. Те изглеждат така:
От тези чували има ползвани ("Grade 1" - което ще рече в много добро състояние), както и нови.
Бързам да съобщя цената, защото това е което е особено привлекателното - тя е (за ползван) около 56-65 лв (казвам около, защото тя варира с промяната на курса на валутата, а също и макар и малко се променя ако се поръчат по-малко или повече - примерно 6-8 чувала)
Новите от своя страна варират приблизително между 77 и 87 лв.
Специалното при тези чували е, че са английски, произведени за армията. Качеството смятам, че е великолепно и са ползвани само най-добри материали - от ципове и конци, до външна облицовка и изолация. Военните и то английските не са пестили пари. Тези чували - и това е основната причина да ви обръщам внимание върху тях, са с температура на комфорт около -30 градуса, (на различните места го дават между -20 и -35) и екстремна температура (отново според различни изсточници) до -45 градуса по целзий. Тоест това са чували за ползване при най-тежките условия, навсякъде!
До сега не съм виждал нищо подобно! Имам един немски армейски чувал, който купувах втора ръка за 35 лв и който смятам за едно от най-добрите ми попадения за последните години. Този чувал е на почти 30 години (от както е произведен през 1986та) и е все още в перфектен вид, с всичко както трябва - без износване, скъсване, ципа работи отлично, изолацията е на мястото си. Това наистина е една от най-добрите ми придобивки за последните години, която ми върши страхотна работа. Ползвам го вече 5 или повече години и съм спал в него стотици пъти. Просто разликата с туристическата екипировка (с по-голяма част от нея, ако не с всичката) е че военната е изработена от по здрави и качествени материали. С този мой чувал съм спал директно в тръните без нито да се съдере, нито да получи някакви белези. опитайте да направите това с някой туристически чувал.
Опаковката му не е от полиестер, а от полиамид, от който правят алпиниските въжета и ленти. Ципът му (на YKK - водещите производители на ципове) и сигурно само той струва 30 лв. Така, че от тези неща не е пестено.
Та английските чували за които ви разказвам са може би 3 пъти по-пипнати и премислени от този мой стар немски армейски чувал и с доста по-ниска комфортна температура.
Като единствен негатив е теглото на чувала - около 2,6 кг, което обаче е с 150 грама повече от моя немски спален чувал. Това - специално мен, никак няма да ме притесни, просто защото съм свикнал с това тегло. То обаче не е малко, ако сте ползвали някакъв еднокилограмов до сега. Към теглото върви (няма как) и обема на чувала - ами това е един обемен чувал. Дават му размери - цилиндър с 50см дължина и 28см диаметър. Това ако е така (защото моя немски армейски чувал, когато го сгъна както трябва е 2 пъти по малък от същия чувал на някой от приятелите ми) значи, че чувала трудно ще се побира в раницата и даже по-скоро ще трябва да се привързва върху нея, отвън.
Цялата работа всъщност е в съотношението цена-качество-комфортна температура-тегло.
Според мен, тези английски армейски чували предлагат НЕНАДМИНАТО СЪОТНОШЕНИЕ - невероятна цена, топ качество, най-добрата възможна комфортна температура, при една горна граница за тегло.
За сравнение скоро разглеждах един от най-хубавите спални чували на водещите производители Mammut Ajungilak. Чувала беше с комфортна температура -32 градуса, тежеше 1,2 кг и струваше 960лв.
Така че приятели, не напразно се пеня тук - тези чували са както по всичко изглежда, покупката която човек ще ползва през следващите 30 години, спейки където си иска... В това число и в планината в дупка в снега ако се наложи...
Аз специално със сигурност до сега не съм виждал нищо по-привлекателно от това, като говорим за спален чувал...
Ето ви линк и който иска да купува:
http://www.ebay.co.uk/itm/SLEEP-SYSTEM- ... 41682f92c4
Тук открих кратко ревю:
http://www.sleepingbagratings.org/milit ... g-bag.html
Според мен тези чували (с такава смешна цена) ще свършат до 10 дни, така че решавайте бързо.