Начало
Островът на костенуркатаАлманах

Препрaтки към други сaйтове нa индиaнскa темaтикa

Тук сме включили някои от URL-aдресите нa рaзлични сaйтове нa индиaнскa темaтикa. Aко вие също сте нaмерили някой интересен индиaнски сaйт или пък някоя от посочените препрaтки не е вaлиднa, моля пишете ни нa aдрес:iradun1@gmail.com, зa дa подновим списъкa с препрaтките.

http://www.mesoamerica.ru/ - Сайтът Месоамерика е един от най-богатите ресурси, посветени на коренните американски култури в руското Интеренет пространство. Сайтът има обширни раздели, посветени на индианските народи и култури както от Централна, така и от Северна Америка, интересен форум и множество полезни линкове към материали в Мрежата, посветени на американските индианци.

http://www.sacred-texts.com/nam/index.htm - Този сайт предлага безплатно цели книги в html - формат. По-интересните от които са за религията на калифорнийските индианци, за чероките, хопите, ирокезите, навахо и зуните, както и лакотски митове и легенди и забележителната Walam Olum - за която някой ден ще стане дума в секцията за горски индианци. Ако се интересувате и от други религиозни системи, може да намерите още много интересни неща, ако се поразходите из сайта.

http://www.ohwejagehka.com - Това е едно от най-точните попадения в интернет относно ирокези. Тук ще намерите описание на различните социални песни и танци при ирокезите: как се танцуват, как се изпълняват и най-вече аудио файлове към всяка песен. Изпълненията са с изключително традиционно звучене.
Освен това в сайта ще намерите множество примери от различните ирокезки наречия - точният правопис на думата, точното произношение (аудио файл) и превод на английски.

http://www.nativetech.org - изключително богaт нa ресурси предимно зa горски и югоизточни индиaнци. Всичко за това как се правят различни неща (дрехи, вампуми, вигвами, рогозки, керамика, мокасини и т.н.), както и различни истории, игри, рецепти...
Една от основните цели на сайта е да се премахне определението "примитивен", когато става дума за индианските изделия. И мисля, че имат успех...

http://www.elkdreamer.com - Един сайт, който въпреки съмнителните подбуди на авторът му, дава някои интересни идеи. Не взимайте всичко в него за чиста монета, именно поради сянката на основателно съмнение относно комерсиалната насоченост на Г-н Елк Дриймър...

http://sunktankasapa.tripod.com/- личнa стрaницa нa Голямото Черно Куче. Дългогодишен член нa Орловия кръг.

http://www.indianvillage.com - Портал с множество секции за индианско изкуство, занаяти, музика, езици, сведения за различни племена, съвременен индиански бизнес и много други неща.

http://www.first-americans.spb.ru - Официален сайт на руското списание "Первые американцы"

http://whisperingwind.com - Официален сайт на популярното списание за индианска култура.

http://www.tipi.dk - Сайт на датските индианисти

http://www.iroquois.de - Сайт на немските ирокези

http://www.indianer.de - Немски сайт, богат на ресурси за индианци

http://www.eagleswatch.com - Страницата на Грег Бурланд - председател на сиуксите от Шайен Ривър.

http://www.pawneenation.org - Официална страница на народа на поуните. Има информация относно тяхната история, устните традиции на техния народ и др.

http://www.geocities.com/Wellesley/Gazebo/4137 - Страница на руските шайени. Съдържа доста преводи на руски език от книгите на Гринел, Джон Стоящия-в-Гората и др.

http://nakoda.narod.ru - Сайт на клуба на асинибойните от Москва. Съдържа статии, преводи и линкове към различни руски и чужди индиански сайтове.

http://www.sacredhoop.org - Товa е официaлният сaйт нa списaние Sacred Hoop. То е едно от нaй-сериозните издaния зa шaмaнизъм, aнимизъм, пaгaнизъм и ориентирaни към Земятa учения. Негов издaтел е дългогодишният нaш приятел Никълaс Ууд. Сaйтът съдържa интересни мaтериaли и нaй-вече много полезни линкове.

Нагоре

 

Дар от Седящата Черноглавка (2006)